Mleko in mlečni izdelki

Mleko s kmetije Potočnik je naravno pridelano in mu ni nič odvzeto in nič dodano. Prijeten okus daje mleku skrbno pripravljena krma sestavljena iz mešanice žit in trave. Povprečna letna vsebnost mleka je 4% maščobe in 3,5 % beljakovin, odvisno od letnega časa. Mleko iz mlekomata je sveže, saj je pripeljano direktno iz kmetije in ni staro več kot en dan. Za kakovost mleka skrbimo tudi s preventivnimi pregledi mleka in krvi.

V letu 2011 smo pridobili certifikat, da mleko ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov.

Krave dopolnjujejo obrok s pašo na travnikih v okolici kmetije, kar posledično vpliva, da so živali zdrave, kakovost mleka je na visoki ravni. Vsekakor na kakovost mleka vplivajo tudi lepo oskrbovane krave, ki so plod dobrih gospodarjev, ki mleko pridelujemo z ljubeznijo.

Mleko je po prehranski vrednosti najpopolnejše živilo, saj vsebuje vse hranilne snovi v pravilnem razmerju in ustrezni količini. Biološko je visoko vredno in je človekova prva hrana, ki ga nato spremlja vse življenje.

Mleko ni mastno živilo, saj vsebuje le 4% maščob in je po vsebnosti maščob takoj za sadjem in zelenjavo.

Med hranilnimi snovmi v mleku so najpomembnejše beljakovine, saj so odločilnega pomena pri izboljšanju prehrane nasploh, še zlasti otroške prehrane. Pomembne so tudi mineralne snovi, saj je bogat vir kalcija in fosforja. Mleko vsebuje še vitamine, encime, organske kisline in druge snovi, ki mu dajejo bogato biološko vrednost in dobro prebavljivost. (Caballero, 2003).

Iz tega mleka pa se predelujejo tudi naravni izdelki, skuta in jogurti, navadni in sadni. Tudi ti izdelki ne vsebujejo umetnih dodatkov in konzervansov. Posledično so roki uporabe tudi krajši, vendar zagovarjamo dejstvo, da je naravna hrana hitreje pokvarljiva.